úterý 8. března 2016

8.3. Opice



V národním parku Manuel Antonio chceme být mezi prvními. Otevírá se v 7,00, takže se ráno zabalíme a po půl sedmé opouštíme hostel. Protože je tento park hojně navštěvovaný a jeho součástí je i krásná, písčitá pláž a navíc je velmi dobře dostupný z hotelů před ním, již v sedm hodin je u pokladny víc jak padesát lidí. Vyrážíme rychlým krokem, abychom získali náskok. Ovšem opět je natolik vlhko, že si připadám jako kropící vůz. Park je doslova park. Značené stezky, dřevěný chodník, u pláže sprchy a toalety. Je to takové milé, odpočinkové místo, rozhodně to není žádná divočina. Opice zde ale s jistotou ve volné přírodě jsou. Máme možnost je několikrát pozorovat z blízka. Celkem potkáme tři druhy, pamatuji si jen malpy kapucínské, pak nás provázeli vřešťani se svým pověstným řevem, pak to byly takové malé opičky, co mívali flašinetáři na flašinetu. U pláže chvíli pozorujeme lenochoda, u košů somruje nosál. Máme sebou plavky, tak se pokocháme zachovalou přírodou kolem moře přímo z jeho vln. Při odchodu z pláže ještě pobaví nosálská rodinka, která je na loupežné výpravě. Jeden z nich překvapí turistku na dece a vytrhne jí z ruky sendvič. V tu chvíli celá tlupa zdrhá i s kořistí do hloubi lesa.
Před polednem opouštíme park a vydáváme se na cestu do Orosí, což je městečko v horském údolí, odkud chceme navštívit sopku Irazú. Čeká nás asi 200 km a musíme prokličkovat San José. Jenže tohle město je přeplněné auty a má špatné značení. Není nic neobvyklého, že zde průjezdem lze strávit klidně dvě hodiny. Na jedné křižovatce se Marťa zeptá řidiče vedle stojícího auta na cestu a on nás městem provede a ukáže směr. Projel s námi zkratkami, které bychom těžko objevili a vyhnul se tak té nejhorší zácpě. Ušetřil nám spoustu času a nervů.
Další hledání a bloudění absolvujeme ještě v samotném Orosí, kde jsem zabukoval hostel La Café, ovšem nemůžeme ho najít. I to nakonec z pomocí místních, asi po hodině, zvládneme.

Žádné komentáře:

Okomentovat