pátek 18. března 2016

18.3. Jak to vidí Martinka


Drazí milí všichni doma!
Tak jsme v ráji, odříznuti od světa, doslova a do písmene. Jak jsme si libovali, že jim tu perfektně maká internet první den, všechno se změnilo druhý den, kdy se vyčerpal nějaký limit a vypadá to, že bude připojení zase až v neděli. Nám by to ani nevadilo, kdybychom si nepotřebovali rezervovat ubytování v Managui na 2 noci před odletem. Managua je strašné bludiště, šílený mumraj a Ivan se osypává, jen když slyší název města, neb má stále v živé paměti, jak tam trávil čas v autě ve strašné zácpě. Nikde není ani jedna cedule určující směr a značka na letiště je až v tu chvíli, kdy to letiště už beztak vidíš. Ke všemu je letiště asi 11 km od centra a my odlétáme v 7 hod ráno, rozumějte musíme tam být v 5 hodin ráno, tak to bude docela fuška najít ubytování, spíš blíž než dál, od letiště. Ale my to dáme, jsem si jistá.
Ale teď zpět k ráji. Je to fakt jak vystřižené z toho nejluxusnějšího časopisu lákajícího turisty do nejkrásnějších destinací u moře. A ke všemu to fakt tady tak v reálu vypadá. Bydlíme v chatce s WC, sprchujeme se ve společné koupelně, máme svou verandu, Ivan se houpe na houpacím křesle na verandě, moře je asi 30 vteřinovou procházkou džunglí pod námi a s nejkrásnější pláží, jakou jsem kdy viděla. Nádherný písek, palmy, málo lidí..., jako fakt málo. Bar o kousek dál, Ivan se houpal v hamace mezi palmami ve stínu, neb se zas včera lehce připálil při naší procházce podél pláží a z té hamaky mi objednává do lehátka vychlazený drink z ovoce plný ledu. Servíruje mi to mladý, krásný Kreolec a já mávám s díky pánovi, který to platí, jako Ivanovi. Pak se líně protáhnu s kšiltem chránícím mi obličej a odskočím se zase smočit do průzračného, modrého Karibiku. Fakt úplně kýč, ale vůbec to nepřikrášluji, vypadá to přesně tak.
Kolem domečku nám pobíhá spousta malých ještěrek, taky jeden leguán a viděla jsem i malou myšku, kozu, psy a jednoho dvoumetrového hada. Ptáčci poletují po krásné zahradě, nemá to chybu.
Mužný kreolský kuchař je připraven k našim službám, přichází po ránu a vaří dle přání, až do 7 večer. Hned na začátku nám řekl, že udělá cokoliv, i třeba sendviče, ale ve skutečnosti, že on je specialista na ryby a mořské plody. Udělal by i kuře, ale po pravdě, my s Ivanem právě hledáme to, co on nabízí. Včera jsem mu pro sichr řekla, že hubneme a že máme zájem jen o ryby, krevety a zeleninu, ukazovala jsem mu naše břicha, aby nám nedával tu rýži, fazole a výborný chleba, který tu ke všemu servírují. Jsou to pak obrovské porce a to nepotřebujeme. Vzal to doslova a udělal nám k večeři opečenou rybu se zeleninou, česnekem v tamarindové omáčce a k tomu vedle ještě užasnou vařenou zeleninu. Bylo to neskutečně dobré a tu tamarindovou omáčku jsme vypili z talíře nakonec, protože by byla škoda ji nechat.
Dnes jsem mu nahodila, že ve stejný čas si dáme krevety a nechala jsem na něj, aby navrhl, jak je připraví. Byl strašně srandovní, povídal, že by je jako mohl udělat v tomatové omáčce, ale že bychom mohli být potom jako nafouklí, a že tedy vzhledem k té naší dietě doporučuje, udělat je v kokosové omáčce a zeleninu - 2 x tolik než normálně, místo té rýže, po které bychom tloustli, dá vedle na talířek. Tak dietněji mi to nezní, ale už se na to strašně těšíme.
Po večeři vezmeme čelovky a půjdeme přes ostrov do kavárny s wifi, abychom našli ten hotel v Managui, poslali přání Billovi k 80 narozeninám, měl je včera, doufám kluci, že jste nezapomněli napsat přání, jak jsem Vám avizovala, pošleme tenhle dopis a snad se podaří Ivanovi protáhnout i pár fotek, které tady udělal, ze kterých uvidíte tu nádheru, kterou my tady zažíváme. V noci se tu spí božsky, pod moskytiérou, jen občas slyšet palmové listy, jak se třou o střechu a prohánějící se ještěrky nebo leguány.
Prostě jak by řekl Honzík, máme se famfárově!

Žádné komentáře:

Okomentovat