sobota 12. března 2016

12.3. Ometepe



Tělu je potřeba dodat energii, tak snídáme rýži s fazolemi a vajíčka. Loučíme se s Cordobou a jedeme směrem na Rivas a dále na San Jorge, ze kterého je to 1 km do přístavu. Hned se nás tam ujímají organizační agenti, kteří v tom zmatku nasměrují cizince ke správnému okénku. U jednoho zaplatíme za auto a za nás, u druhého nějaký přístavní poplatek. Dohromady za zpáteční trajekt necelých 50 USD. I v Nikaragui se platí buď Cordobas nebo USD. V přístavu jsme měli rezervaci na 12,00 hod., s autem musíme být půl hodiny předem. Trajekty jezdí téměř každou hodinu, ostrov je vzdálený 17 km a cesta trvá 1,5 hodiny. Nalodění aut je pozpátku, musím nacouvat přesně ke kraji, navádí mě zkušený navigátor a komunikuje se mnou pouze posunky a očním kontaktem, jako potápěč amerického námořnictva. Vedle mě se napasuje nákladní automobil a Jeep, celkem sedm aut.
Jízda po jezeře by měla být na trajektu v pohodě, ale fouká silný vítr a vlny jsou jako na moři. Rezignuji a plním přání svého žaludku. Pouštím se s chutí do žvýkaní „protiblicí“ žvýkačky. Uvědomuji si, že pro to cestování docela trpím!
Již z přístavu jsou v dáli vidět dvě dominanty ostrova Ometepe. Dva obrovské vulkány, každý v jedné části ostrova, který ze shora vypadá jako přesýpací hodiny. Čím víc se k ostrovu přibližujeme, tím je pohled, zejména na ten vyšší vulkán, impozantnější. Po vylodění se v oblasti kolem přístavu, kde je spoustu obchodů, hostelů a restaurací nezdržujeme a pokračujeme k nejužšímu místu „přesypacích“ hodin, kde máme ubytování v hotelu Chico Largo. V této oblasti jsou jen dva hotýlky, pěšky je to z přístavu dálka, tak si užíváme venkovského klidu a pár místních vesničanů. Cestovatelů je tu opravdu jen pár, laguna jezera pár kroků od verandy, stále pofukuje větřík tak, že by komára nevyhnal. Pokoj je asi 60 m2, čistý, vzdušný, klimatizace za příplatek, jediný nedostatek je, že koupelna se záchodem je oddělena jen těžkým závěsem. Takže, když je závěs rozhrnutý, jeden může ležet v posteli a povídat si s druhým, co sedí na záchodě, navíc bez prkýnka. Ty tu prý v rezortu nejsou na žádném pokoji. Jsme s Martinkou sice jedno tělo, jedna duše, ale tento typ sdílení nemusíme. Ještě, že je tu tak veliká veranda!
Odpoledne si dojednáváme na zítra půjčení koní na vyjížďku kolem vulkánu a pak se zajedeme vykoupat na jednu z velkých pláží na ostrově, kde zároveň v místní občerstvovně povečeříme. Já si dám zeleninovou polévku, ve které byly snad všechny druhy místní zeleniny a Marťa si dá rybu. Obě jídla chuťově fantastická, ceny srovnatelné s českými. Vařit tady všude umí dobře. Mangový jugo naturales nesměl na závěr chybět. Ještě se pocachtáme v jezeře a vracíme se na hotel. Z vedlejšího hotýlku k nám doléhají zvuky živé latino hudby, nad hlavou nám občas zakňourá gekon. Hada jsme naštěstí ještě nepotkali.

Žádné komentáře:

Okomentovat