pátek 25. března 2016

25.3. Tři starty a tři přistání


V pět hodin ráno nás manžel Karly z hotelu Balcón Real odvezl na letiště. Cesta netrvala ani pět minut. Poslední rozloučení z Nikaraguou, ani se nám nechce končit letošní trip. Zmírňuje to jenom to, že před sebou máme ještě příjemný týden u přátel ve Vermontu. Takže odbavit, projít přísnou prohlídkou a nástup před sedmou do letadla, směr Miami. Před nástupem si ještě Martinku vyberou na osobní prohlídku, zřejmě vypadá jako „květinová dívka“, co se rozhodla pašovat kilo marihuany. No nic. V Miami máme dost času, stihneme se přesunout na vzdálený vnitrostátní terminál, ovšem až po vyřízení vstupních formalit do USA a krátkém pohovoru s úředníkem, který musí vědět zcela vše, jen se diví, že já nic neříkám, tak se ptá Marti, jestli taky mluvím. Tedy jsem mu plynulou „američtinou“ řekl, že moje žena je můj tlumočník, a pak už koketoval jenom s ní a dal pokoj.
V Miami máme opět štěstí na zdržení letů, kdy ten náš je zpožděn o hodinu. Tak se potloukáme po letišti a čekáme. Nakonec odlétáme do New Yorku, na letiště J.F.Kenedy. Opět velké přesuny, naštěstí máme dost času. Jenom některým cestujícím, díky zpoždění, uletěla letadla. My musíme najít terminál Jet Blue Airlines, kde máme rezervovány letenky do Burlingtonu, aby nám je vytiskli. Terminál najdeme bez problémů, jsou to dvě stanice Skytrainem. Ovšem u přepážek Jet Blue je asi padesát lidí. Opět se radujeme, že máme dost času. U přepážky letenky získáme rychle, ale musíme znovu projít pasovou kontrolou a prohlídkou. Zde, zřejmě díky Velikonočním svátkům, je fronta, dlouhá asi tři sta metrů, kroutící se mezi ohrazením. Odhaduji to na šest set cestujících. Scanovací zařízení pod náporem zavazadel kolabuje, lidem by při standardním procesu kontroly uletěla letadla. Tři vojáci s automatickými puškami prostor sice střeží, ale pochybuji, že kdyby měl nějaký blázen v kufru výbušninu, že by na to přišli. Nebyl to příjemný pocit v tom davu. Nakonec letištní policie změní taktiku kontroly, vše se dává rovnou na pás pod roentgen, rychle projít scanerem, ráz na ráz, za chvíli jsme na druhé straně. Martinka se v tuto chvíli dokázala za plného provozu převléknout do teplejšího oblečení, což vyžadovalo vypakovat celý batoh, který si pěkně rozložila na zemi v koutu jednoho gatu. Připadáme si trochu jako imigranti. A náš let? Opět hodinu zpoždění. Třikrát změna gate!
V Burlingtonu přistaneme až hodinu po půlnoci. Přeletěli jsme dvě časová pásma a naše organizmy už neví, kolik je opravdu hodin. Náš přítel Chas nás čeká, vrháme se na něj s radostí ze setkání a pak už nás odváží do Middlebury. Zítra vaříme guláš s houskovým knedlíkem a sejde se hodně strávníků, musíme se alespoň trochu vyspat.
30.3. odlétáme zpět z Burlingtonu do New Yorku a v noci přes Londýn do Prahy, kde přistaneme 31.3. Naviděnou, všichni drazí doma!



Žádné komentáře:

Okomentovat