neděle 28. února 2016

28.2. Sbohem, Sony!


Je krásné ráno. V 7,00 již snídáme pod košatým mangovníkem a po snídani se přesouváme na pláž Iguana místním taxi za 2,50 USD. Je to asi 4 km, ale pěšky se nám to jít nechce. Na pláži musíme chytit nějakého rybáře, ti prý vozí turisty na ostrov Iguana, což je rezervace s bílou pláží. Místní cestovka chce za převoz 70 USD na osobu, rybáři 70 USD za člun. Když někoho seženeme k sobě, ušetříme. Musíme mít sebou pasy nebo jejich kopie pro strážce ostrova, kde ještě zaplatíme 10 USD za osobu.
Na pláži Iguana se nám hned nabízí příjemný starší rybář, a že už tam má jednoho turistu. Seznamujeme se s mladým Kolumbijcem, což je výhoda, protože umí španělsky i anglicky, takže domluva s rýbářem je bez problémů. Moře je v přílivu, vlny ideální pro surfaře a my nasedáme v plovacích vestách na šestimetrový člun. Letos jsem vybaven, mám žvýkačky proti mořské nemoci, a tak žvýkám jako kráva o život. Protože jedeme proti vlnám a větru, cesta trvá asi 40 min a toro rodeo je proti tomu legrační natřásání. Překonáváme dvoumetrové vlny a skáčeme do dvoumetrových prohlubbní. Žvýkačka je super! Bez ní bych byl po deseti minutách v bezvědomí a musel by pro mě přiletět vrtulník. Rybář – el kapitan, bravurně kličkuje mezi vlnami a nehne brvou. Martinka s Kolumbijcem vypadají, že se jim to líbí a v záplavě sprchy mořské vody živě konverzují. Na ostrově vystoupíme ze člunu a jdeme se zapsat ke stráži. Protože na ostrově není žádný servis, vezeme si 5 litrů sladké vody. Tedy el kapitán s ní právě odjíždí! Běžím zpátky do vody a mávám na něj a ukazuji, že piji. Pochopí to! Vrátí se a jsme zachráněni před potupnou smrtí gringos.
Ostrov Iguana má asi 1 km x 0,5 km. Jsou na něm v podstatě dvě bílé pláže, jinak je to rezervace s hnízdištěm ptáků. Skoro nikdo tu není a hlavní pláž je dostatečně velká, abychom měli svoje soukromí. Jdeme se podívat na protější stranu ostrova, kde je menší pláž sevřená mezi pobřežními hladkými a černými skalisky. S kamerou v ruce ochutnávám louži ve skále, je to takové příjemné minijezírko a už se vidím, jak se v něm cachtám. První krok je jako „koleda, koleda Štěpáne..“, nohy nahoru, hubou dolů. Instinktivně dávám ruce před sebe. Obě. Naše drahá Sony kamera se koupe v Atlantiku. (Ondro, promiň, že jsem ti hudroval, když jsi utopil tablet.)
Sice jsme hned vyndali baterku, opláchli sladkou vodou a nechali na sluníčku vysychat, ale přestože jsem jí odpoledne na pokoj rozebral, díky šroubováčku pana domácího, zřejmě odešla do věčných lovišť. Poslední naděje je servis v Praze. No, a abychom to měli ještě veselejší, spálili jsme se jako dvě topinky v topinkovači. My jsme tedy duo.

1 komentář: